Cum depistam cancerul de piele?

sursa: Ziarul Ring , 04.08.2010

 

Cancerul cutanat este, de cele mai multe ori, rezultatul expunerii îndelungate la radiaţia ultravioletă naturală sau/şi artificială, ce se adaugă unui teren genetic favorizant. În special persoanele blonde sau roşcate, cele cu pielea deschisă la culoare, cu ochi verzi ori albaştri sunt mai predipuse.

Orice formaţiune pigmentară preexistentă, sau chiar nou apărută, care şi-a modificat forma, culoarea ori dimensiunile, orice nouă leziune cutanată apărută oriunde pe corp trebuie să ridice suspiciuni şi să reprezinte motivul unui consult medical dermatologic de specialitate.

Dermatoscopia identifică melanoamele
Melanomul, cea mai de temut formă de cancer cutanat, cu frecvenţă în creştere în special în rândul populaţiei tinere, este curabil când este depistat în stadiu precoce. “Dermatoscopia este o metodă de diagnostic neinvazivă, care permite o mai bună vizualizare a detaliilor structurale ce ţin de suprafaţa pielii, dar şi de structurile sale mai profunde care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile examenului clinic”, explică dr Cristina Pană, medic specialist dermato-venerologie şi cosmetologie la Centrul Medical Mediclass; www.mediclass.ro; Tel:021-4120128;021-4120129;021-4102727; programari@mediclass.ro; str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti.

Examenul cu ochiul liber nu ajută
Principiul de bază al dermatoscopiei este transiluminarea leziunii şi examinarea ei folosind o lentilă ce măreşte imaginea de cel puţin 10 ori. Uneori, imaginile astfel obţinute sunt stocate într-o bază de date şi pot fi ulterior folosite la aprecierea evoluţiei cronologice a unei leziuni date. În situaţia în care diverse leziuni cutanate sunt examinate doar cu ochiul liber, multe din caracteristicile acestora sunt mascate de reflexia, refracţia şi difracţia luminii, în principal la nivelul stratului cornos, cel mai superficial strat al pielii.

Verifică răspunsul la tratament
Tehnica medicală este folosită pentru diferenţierea leziunilor pigmentare cutanate (nevi/aluniţe) de cele nepigmentare, pentru diferenţierea leziunilor maligne de cele benigne, dar, mai ales, pentru depistarea precoce a melanomului. “S-a dovedit că dermatoscopia îmbunătăţeşte cu 1/3 acurateţea diagnosticului clinic şi permite o mai bună apreciere referitor la necesitatea exciziei chirurgicale a unei leziuni. De asemenea, în funcţie de tipul leziunilor cutanate examinate, dermatoscopia a devenit o metodă de investigaţie folositoare pentru diagnosticul diferenţial, pentru prognostic şi pentru urmărirea răspunsului la tratament”, susţine medicul.

“Un pas important în reducerea mortalităţii este depistarea din vreme a leziunii maligne folosind metode de screening adecvate”, Dr Cristina Panăcopyright © mediclass 2007-2022 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR