?>

Sangerarea urinara simptom al unei afectiuni potential severe!

Urina rosiatica la culoare, cu sau fara cheaguri in ea, are ca semnificatie prezenta sangelui in continutul sau si poarta numele de hematurie. Este deosebit de important de cunoscut faptul ca  hematuria este un simptom si nicidecum o boala; de obicei constituie manifestarea unei afectiuni a aparatului urinar si are anumite caractere de gravitate medie sau majora. Pacientii de toate varstele-adulti sau copii-trebuie sa priveasca cu seriozitate acest simptom si sa se prezinte de urgenta la medicul specialist. Sangerarea urinara neinsotita de alte simptome si care dispare rapid  poate reprezenta stadiul avansat al unei boli de gravitate maxima, inclusiv  un cancer al rinichiului, al tractului urinar sau vezicii urinare. Pentru stabilirea cauzei-medicale sau chirurgicale- ce a produs sangerarea urinara pacientul trebuie sa se adreseze medicului de familie sau internistului, medicului nefrolog,  sau specialistului urolog. Autoadministrarea de medicamente de catre pacient-este complet contraindicata !

O urina rosie la culoare nu inseamna neaparat ca avem de- a face cu o sangerare in urina; insa putem fi siguri de aceasta daca vedem  firicele de sange sau cheaguri de sange in urina. Urinele rosiatice, sau falsele hematurii se pot confunda cu modificarea de culoare produsa de administrarea unor medicamente (algocalmin, aspirina, rifampicina, urovalidin)sau alimente (ex.sfecla). Pe de alta parte exista cazuri in care sangerarea nu se poate constata cu ochiul liber, ci doar in examenul sumar cu sediment de urina (hematurie microscopica). Indiferent ca este macroscopica sau microscopica, sangerarea ne atrage atentia asupra unei suferinte de aparat urogenital.

Prezenta sangelui in urina nu se trateaza pana cand nu este identificata cauza sangerarii!  Diagnosticul afectiunii ce a provocat hematuria are la baza un protocol de investigatii care, in afara  examenului clinic al pacientului si a analizelor de laborator, include efectuarea obligatorie a unor probe exploratorii precum: ecografia, cistoscopia, radiografia reno-vezicala simpla si urografia. Ecografia este investigatia initiala, care se executa in cazul unei sangerari urinare  si de obicei are numai valoare orientativa in precizarea exacta a afectiunii afectiunii. Cistoscopia, ce trebuie efectuata obligatoriu in hematurie de catre medicul specialist urolog, constituie explorarea de baza, care precizeaza locul sangerarii si cauza care a produs-o. Este o investigatie relativ simpla, miniminvaziva, deosebit de  valoroasa pentru precizarea sediului  sangerarii, care se poate efectua fara a fi necesara internarea pacientului. Vizualizarea cavitatii vezicii urinare  identifica prezenta de calculi sau tumori, apreciaza rasunetul vezical al unui adenom sau cancer de prostata, identifica sursele sangerarii din aparatul urinar superior-rinichii si caile excretorii descendente- (calculi, tumori, infectii, etc). Uneori este utilizata si in scop terapeutic –in extractia unor calculi sau polipi intravezicali, etc. Ecografia  nu poate si nu trebuie sa inlocuiasca explorarea cistoscopica datorita limitelor metodei; ea este utilizata, ca si explorare de prima intentie, inaintea cistoscopiei. In mod special, este de retinut sintagma:“o hematurie necesita o cistoscopie”. Pentru precizarea cauzelor de sangerare urinara, investigatiile sunt insa uneori complexe: scintigrafie renala, tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara.

Sangerarile urinare sunt considerate urgente pentru diagnostic si tratament cauzal, deci motiv de prezentare cat mai rapida la un consult de specialitate. Cu unele exceptii, hematuria nu se trateaza pana la precizarea cauzei care a produs-o, pentru a putea rezolva cauza si nu doar  efectul bolii de fond !
Dr. Mihail Alexandrescu - Medic Primar Chirurgie-Urologie Doctor in Stiinte Medicale
Centrul Medical Mediclass
Str. Sf.Elefterie nr. 47-49, Sector 5, Bucuresti
Tel: 021-4120128; 021-4120129; 021-4102727;
E-mail: programari@mediclass.ro;
URL: www.mediclass.rocopyright © mediclass 2007-2021 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR