Epilepsia… este o fatalitate? 

Epilepsia este o boala  neurologica care modifica transmiterea semnalelor electrice în interiorul creierului. In cele mai multe cazuri cauza este necunoscuta, insa exista si numeroase imbolnaviri secundare-produse de boli organice. Transmiterea genetica este scăzută; ea poate fi dicutata la copiii care provin din parinti cu po­tenţial genetic epileptogen. Cu cât pacientul epileptic este mai în vârstă, cu atât mai mult ne gandim la o cauză organică în declanşarea bolii (accidente vascu­lare, tumori cerebrale, infecţii cerebrale,etc).

Lipsa de somn este un factor de antrenare a crizelor, mai ales la copiii care folosesc in exces calculatorul.

La copii, numai 5-10% din cazuri pot fi organice. Lovitu­rile la cap sau convul­siile prelungite din  copilărie netratate corespunzător, sunt responsabile in multe situatii de aparitia bolii.

Declanşarea epilepsiei poate avea loc în copilărie, dar poate apare la orice varsta.
Crizele epileptice se manifestă în funcţie de vârsta bolnavului. Simp­tomele sunt complet diferite la copii în primii doi ani de viaţă, până în 10 ani, la adolescenţi sau la adulţi.

O criză de lungă durată (absenta) poate să dureze uneori săptămâni întregi, iar uneori se produce şi o dedu­blare a personalităţii pacientului. Grav este faptul că în momentele de ab­senţă, se pot produce uneori acte de agresiune, chiar şi crime, pe care pa­cientul să nu ştie că le-a înfăptuit. Epilepsia petit mal, o epilepsie blajină, care  în general dis­pare de la sine, odată cu creşterea copilului. Din păcate, mulţi părinţi o ignoră, interpretând-o ca pe o lipsă de atenţie din partea copilului, deoarece criza este de scurtă durată, copilul nu cade şi nu are convulsii. Insa dacă boala nu este tratată corespunzător, în timp poate  să degenereze într-o epilepsie temporală sau una grand mal.

Co­pilul trebuie observat şi, la cea mai mică manifestare, chiar dacă pare normal (“doar neatent”,”uituc”), se impune con­sultul medicului neurolog şi examinarea encefalografică.

Există criterii foarte clare de diagnostic in epilepsie. Se coreleaza examinarea clinica, cu electroence­falograma si simptomele bolnavului. Tratamentul in epilepsie este diferit de la o formă la alta. Electroencefalografia este absolut obligatorie in stabilirea diagnosticului si urmarirea pacientului. Ea se efectueaza la intervale mai scurte la inceputul bolii, iar apoi mai rar; în funcţie de aspectul electroen­cefalogramei de la început şi cel de pe parcurs,   tratamentul se poate mo­difica în timp. Nu este  tratata electroencefalo­grama, ci este tratat bolnavul !

Cele mai frecvente complicaţii sunt legate de lovirea la cap; o criză ce deter­mină pierderea conştientei poate fi periculoasă dacă bol­navul se află la volan sau lucreaza la înălţime în acel moment. Pacienţii diagnos­ticaţi cu epilepsie nu au voie să con­ducă vehicule şi nici să-şi desfăşoare activitatea profesională la locuri de muncă la care ar  pune în pericol viaţa lor şi a colegilor.

Majoritatea femeilor care suferă de epilepsie pot rămâne însărcinate şi pot naşte copii sănătoşi, dar, de regulă,  trebuie să le fie ajustată medicaţia şi să fie urmărite de medicul neurolog pe tot parcursul sarcinii.

Dacă îşi înţeleg boala, epilepticii o pot controla mai uşor. Epilepsia nu este o fatalitate.

Depistata precoce, urmarita regulat si sub un tratament adecvat , boala poate fi contro­lată şi chiar vindecată.Dr. George Popescu-Tismana - Medic Primar Neurolog; Electroencefalografie
Centrul Medical Mediclass,
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti;
Tel: 021-412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27;
programari@mediclass.ro;
www.mediclass.ro.copyright © mediclass 2007-2019 - Termeni si conditii | Politica cookie | Politica de confidentialitate GDPR